ROMÂNIA și alte patru țări europene cer soluții pentru problemele provocate de importurile ieftine de alimente din Ucraina

ROMÂNIA și alte patru țări europene cer soluții pentru problemele provocate de importurile ieftine de alimente din Ucraina
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 01/04/2023, 09:24

Polonia, România, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia i-au transmis o scrisoare comună președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care îi solicită soluții pentru problemele cu care se confruntă fermierii din aceste țări ca urmare a creșterii importurilor de produse alimentare ieftine din Ucraina.

Premierii celor cinci țări susțin că ar putea fi nevoie de reintroducerea de taxe vamale pentru importurile de produse agricole ucrainene, în cazul în care afluxul de produse din Ucraina pe piețele Uniunii Europene nu poate fi oprit prin alte mijloace.

În document se arată că pe piețele europene, creșterea importurilor de produse alimentare din Ucraina, inclusiv cereale, semințe oleaginoase, ouă, carne și zahăr, este una „fără precedent”, notează Reuters.

Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, și-a închis porturile de la Marea Neagră în urma invaziei Rusiei din februarie 2022 și a găsit rute alternative pentru a-și exporta produsele, prin Polonia și România, state membre UE.

Însă blocajele logistice survenite pe parcurs au dus la situația în care cantități mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în UE, au ajuns în statele central-europene, ducând la o scădere bruscă a prețurilor și afectând vânzările fermierilor locali.

Ce cer oficialii din cele cinci state europene

În scrisoare, premierii celor cinci țări solicită o serie de măsuri pentru a limita denaturările pieței cauzate de importurile ucrainene. Ei atrag atenția că dacă acestea nu vor avea succes, ar trebui reintroduse tarifele și cotele tarifare.

„Să susținem Ucraina, dar să o facem cu înțelepciune și, mai presus de toate, să punem pe primul loc interesul țării și al fermierilor polonezi”, a spus premierul polonez Mateusz Morawiecki pe Twitter.

Printre măsurile propuse în scrisoare se numără și o colaborare între UE și Programul Alimentar Mondial pentru a se asigura că cerealele ucrainene nu ajung pe piețele UE.

De asemenea, oficialii au reiterat solicitările pentru mai multe fonduri pentru a ajuta fermierii și pentru o dezvoltare mai rapidă a infrastructurii de transport, pentru a înlesni transportul mărfurilor din Ucraina.

Ei au cerut, de asemenea, modificări ale legilor privind importurile agricole care să contribuie la reglementarea volumului și direcției fluxului de produse agricole, mai notează sursa citată.

Miercuri, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a cerut Comisiei Europene să limiteze exporturile de cereale ucrainene, argumentând că este destabilizată piaţa poloneză. „Cerem Comisiei Europene să recurgă la toate reglementările posibile – cote şi taxe vamale – pentru a limita sau a bloca intrarea de grâu ucrainean în Polonia ca destinaţie finală”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki. Premierul polonez a argumentat că cerealele transferate de Ucraina printr-un mecanism instituit de Uniunea Europeană în contextul invaziei militare ruse „destabilizează” piaţa poloneză.

Fermierii polonezi organizează frecvent acţiuni de protest faţă de aducerea cerealelor ucrainene, care rămân mult timp pe teritoriul Poloniei înainte de a fi transferate în alte ţări, ceea ce afectează stocurile locale şi generează scăderi de preţuri. De asemenea, fermierii bulgari au organizat proteste ca reacţie la criza generată de volumul masiv de cereale ucrainene, notează MEDIAFAX.

Și fermierii din Bulgaria au protestat din cauza faptului că importurile de cereale ucrainene sunt scutite de taxe vamale, existând blocaje la graniţa cu România ca urmare a acestor manifestații de protest.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro....
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
CSAT a dat verdictul: ,,Au existat atacuri cibernetice”. Cum a influențat TikTok-ul procesul electoral
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
37 de kilometri din Drumul Expres Craiova-Piteşti se deschid traficului joi şi vineri
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Călin Georgescu a intrat în panică. Decizia care-l blochează: E singura cale!
Rețetă delicioasă de mujdei. E gata într-un minut
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Obiectivul de a menține creșterea temperaturii anuale sub 1,5 grade Celsius, complet compromis